Zonnedak Kooiweg Renswoude
Meedoen en/of mede-eigenaar worden van dit zonnedak
Heb je als particulier of ondernemer geen geschikt dak? |
|
Wil je je verbruik duurzaam en lokaal opwekken? | |
Tegelijkertijd profiteren van de korting op energiebelasting en ook van de verkoop van stroom? |
Doe mee aan de lokale en duurzame opwek van zonne-energie op het Zonnedak aan de Kooiweg in Renswoude.
Stand van zaken
We verwachten dit voorjaar de zonnepanelen op de daken te leggen. We hebben bijna alle offertes binnen en gaan binnenkort van start met de realisatie. Stedin heeft de aansluiting inmiddels gemaakt. Als alles volgens planning blijft verlopen, kunnen de zonnepanelen dit voorjaar in gebruik genomen worden.
Het gaat om ruim 212 zonnepanelen met een vermogen van ongeveer circa 74.200 Wp en geschatte opbrengst van ongeveer 64.030 kWh per jaar voor circa 20 huishoudens, met gebruik van de Postcoderoosregeling (Regeling Verlaagd Tarief Opwek) en een looptijd van 15 jaar.
Zie verder: Financiële regeling postcoderoos en de veel gestelde vragen met antwoorden FAQ.
Nog vragen? Neem dan contact met ons op.
Sander van 't Foort, wethouder ruimtelijke ordening en duurzaamheid van de gemeente Renswoude, moedigt dit soort opwekprojecten aan: “Renswoude moet zelfvoorzienend worden. Belangrijk is daarbij dat we zelf maatregelen treffen waardoor de opbrengsten ook terugvloeien naar Renswoudenaren. Zo profiteren we allemaal van de energietransitie.”
Ondernemer Jan Roelofsen maakt deze energie in eigen handen mogelijk. Hij heeft verschillende zonnige daken van zijn opstallen beschikbaar gesteld voor dit zonnedak. Het balletje is gaan rollen nadat de ondernemersvereniging van Renswoude geattendeerd werd op de mogelijkheid om van hun dak een collectief zonnedak te maken. Jan reageerde meteen enthousiast en krap een maand later was de samenwerking beklonken. Jan krijgt voor eigen gebruik ook een aantal panelen ter beschikking. Een win-win dus.
Het bedrijf Masters in Solar uit Wageningen heeft de veldkast geplaatst en op 3 september 2020 heeft Stedin de aansluiting gemaakt. De zonnepanelen zijn onderweg. Zo kan dit voorjaar worden begonnen met de realisatie van het Zonnedak.
Actueel
In het definitieve Klimaatakkoord van eind juni 2019 is opnieuw bevestigd dat voor energiecoöperaties een aparte regeling zoals de Postcoderoos nodig blijft. Het streven is de start van een 'nieuwe' regeling per 1 april 2021. Publicatie van deze nieuwe regeling wordt binnenkort verwacht. Wij komen daar op terug zodra er duidelijkheid is.
Autoriteit financiële markten
Meedoen aan een zonnedak wordt gezien als een belegging en beleggen brengt risico’s met zich mee. Een zonnedak wordt (verplicht) aangemeld bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), maar vanwege de financiële kleinschaligheid is het inhoudelijk niet gecontroleerd door de AFM. De Autoriteit Financiële Markten stelt als verplichting om op de volgende beleggingsrisico’s te wijzen: