Deelnemen in Meikade

Deelnemen in Renswoude

Deelnemen in GroeneWaarden

Werf een klant en ontvang Ç 20 korting of doneer een boom

Via het om | ambassadeursprogramma kon jij al andere mensen klant maken bij ons collectief en rekenen op een eenmalige korting van €20 op je volgende maandfactuur.

Nieuw is dat je nu ook een boom kunt doneren!

Weten hoe het werkt? Kijk  snel op samenom.nl/doneer-een-boom


 

Vacature co÷rdinator vrijwilligersteam

Ten behoeve van het voor het Trefpunt Duurzaam Veenendaal zoeken wij een coördinator vrijwilligers voor 16 uur per week. Lees of download hier de volledige vacature.

Ben je geïnteresseerd in deze functie? Wij ontvangen dan graag een motivatie en een cv.

Die kun je voor 25 januari 2021 mailen naar:

angelique.ottens@valleienergie.nl o.v.v. coördinator vrijwilligers.

De sollicitatiegesprekken vinden op 28 en 29 januari 2021.

Tweede informatieavond eerste inschrijvers deelnemers Zonnedak Groene Waarden

Afgelopen week was de tweede online informatiesessie voor Zonnedak GroeneWaarden. Inschrijvers voor de ValleiEnergieDelen kregen hier een toelichting op de eerste fase, die begin komend jaar wordt gerealiseerd. Deze eerste inschrijvers krijgen voorrang, als zij hun deelnemersovereenkomst vóór 15 december getekend terugsturen.


Wil je ook profiteren van de eerste zonnestralen van 2021 en had je je nog niet aangemeld? Er is wellicht nog een beperkt aantal plaatsen vrij. Voor meer informatie kun je terecht bij service@valleienergie.nl en op de speciale pagina van het project GroeneWaarden.

Zonnecentrale Meikade levert stroom!

Na ruim anderhalf jaar was het dan zo ver. Op de ochtend van 6 november werd de daken van Zonnecentrale Meikade aangesloten. Wethouder Lex Hoefsloot was van de partij en "opende" voor ons de centrale.
In het eerste kwartaal van 2021 volgt de implementatie van het veldgedeelte.

Deelnemen kan nog steeds, voor meer info ga naar Meikade.

Ede en ValleiEnergie werken samen aan Ede Energieneutraal

Gemeente Ede wil in 2050 energieneutraal zijn. Dit wil zij bereiken door dan 45% energie te hebben bespaard en alle benodigde energie duurzaam op te wekken.

Met de ondertekening van de samenwerkingsagenda bezegelen en versterken gemeente Ede en ValleiEnergie hun al langer lopende samenwerking in deze uitdagende opgave.

Zo verwijst de gemeente ontwikkelaars wind & zon naar ValleiEnergie als het gaat om het realiseren 50% lokaal eigendom. We onderzoeken samen met Ede de mogelijkheid voor zonnepanelen op carports en restgronden. Ook willen we mogelijkheden realiseren om mensen die niet kunnen investeren toch mee te laten profiteren van opwekprojecten. ValleiEnergie verzorgt al een aantal jaren het energieloket en begeleidt wijkinitatieven met energiebesparen en van het aardgas af.

Lees meer over de doelstellingen van Ede op ede-natuurlijk.nl. Of bekijk op Ede-TV het nieuws-item gewijd aan de ondertekening en het gebiedsfonds van Zonnecentrale Meikade voor Kernhem.

Primeur: eerste duurzame gebiedsfonds van Ede gelanceerd!

Op 30 september zetten Coöperatie ValleiEnergie en Kenhem Communities hun handtekening onder de overeenkomst die bezegelt dat Kenhem Communities het gebiedsfonds gaat beheren.

 Het fonds gaat zorgen dat in de naastgelegen wijk Kernhem duurzaamheid en leefbaarheid worden versterkt. KenHem Communities bestaat uit meerdere communities in de wijk Kernhem. Deze werken aan het versterken van verbindingen in de wijk Kernhem. De Groene Community richt zich op het realiseren van een energieneutrale wijk en ondersteunt daarom Zonnecentrale Meikade.

Lees verder

Energieambassadeurs gezocht

Word energie ambassadeur in Veenendaal!

Heb jij passie voor duurzame oplossingen en vind je het belangrijk dat we energiezuinig omgaan met de wereld? En wil jij Veenendalers helpen bij het maken van duurzame keuzes? Dan zijn wij op zoek naar jou! Meld je aan als energie ambassadeur bij ValleiEnergie.

Na een leuke en leerzame training ben jij perfect toegerust om mensen te adviseren duurzaam te denken en te doen. Je bemenst één of meerdere dagdelen ons Trefpunt #duurzaam in het centrum van Veenendaal (Passage 24).

Lees hier de volledige vacature. Ben je geïnteresseerd, stuur dan een mail met je motivatie en CV naar  angelique.ottens@valleienergie.nl.

Realisatie daken Meikade gestart

We zijn officieel gestart met de bouw van het eerste deel. De maandag na de bouwvakvakantie zijn de materialen voor de daken geleverd en meteen de volgende dag is het team van Energiebreed voortvarend aan de slag gegaan. Met als resultaat: 2 daken die inmiddels helemaal vol liggen met zonnepanelen! .

 

Natuurlijk moet er nog veel meer gebeuren voordat de daken eind oktober aangesloten kunnen worden op het net en energie gaan leveren. Maar het eerste begin is er en verloopt voorspoedig!

Wil je deelnemen aan de zonnecentrale Meikade, meld je dan aan via valleienergie.nl/meikade. Dat kan al vanaf één ValleiEnergieDeel ter waarde van € 120.

Infosessie Meikade 22 september 19.30 uur

Profiteren van zonnecentrale Meikade – al vanaf € 120

Geïnteresseerden worden tijdens deze online bijeenkomst geïnformeerd over het zelf opwekken van 100% lokale en groene zonne-energie via Zonnecentrale Meikade. Deze Zonnecentrale levert straks jaarlijks voor circa 650 huishoudens stroom. Als deelnemer lever je zo een mooie bijdrage aan de energietransitie én profiteer je van een leuk jaarlijks rendement van 4 á 5%.

De investering kan ook betaald worden uit de Toekomstbestendig Wonen Lening van gemeente Ede. Dan is het uiteindelijk rendement uiteraard wat lager, maar nog steeds hoger dan op de spaarrekening.

Aanmelden voor de sessie

Op deze manier wordt de energietransitie bereikbaar voor iedereen!

Meikade

Aanmelden Zonnedak GroeneWaarden van start!

Profiteren van zonnecentrale GroeneWaarden – al vanaf € 120

De afgelopen maanden hebben Hevea Initiatief, Hooijer Renkum en ValleiEnergie de voorbereiding getroffen voor het Zonnedak GroeneWaarden in Doorwerth. Als alles volgens planning verloopt, liggen eind dit jaar 5.000 zonnepanelen op de bedrijfsdaken, die dan circa 500 huishoudens van groene stroom gaan voorzien.

Meedoen aan dit project kan al vanaf één ValleiEnergieDeel ter waarde van € 120 en levert 4-5% rendement per jaar. Op deze manier wordt de energietransitie bereikbaar voor iedereen! Eén ValleiEnergieDeel wekt per jaar 100 kWh op en bespaart over een periode van 15 jaar zo’n 800 kg CO2.

Meer info, voorwaarden en aanmelden:  ValleiEnergie.nl/GroeneWaarden.

Meikade

Inschrijven is vrijblijvend, maar geeft wel voorrang bij de definitieve toewijzing.

Gemeente Ede plaatst banner Zonnecentrale Meikade

24 juni 2020

Op donderdag 18 juni heeft de firma Van Lambalgen Allround Reclame uit Wekerom in opdracht van gemeente Ede een feestelijke banner geplaatst op de grond van de ZonnecentraleMeikade.

De zonnecentrale levert straks aan zo'n 650 huishoudens groene stroom. Van het korte filmpje is een time-lapse opname gemaakt en te zien op Facebook en LinkedIn.

Plaatsing Banner

Meedoen kan al vanaf één ValleiEnergieDeel ter waarde van € 120. Op deze manier wordt de energietransitie bereikbaar voor iedereen! Eén ValleiEnergieDeel wekt per jaar 100 kWh op en bespaart over een periode van 15 jaar zo’n 800 kg CO2

Meedoen en meer info:  ValleiEnergie.nl/Meikade.

Zonnecentrale Meikade op EDE TV

16 juni 2020

Op vrijdag 12 juni vonden opnamen van EDE TV plaats aan de Meikade. In het filmpje van EDE TV komen de initiatiefnemers, coöperatie ValleiEnergie en locatie eigenaar Geurt van den Brandhof, uitgebreid aan het woord.

Geurt van den Brandhof : “Het zijn nou eens niet de grote ontwikkelaars en energiemaatschappijen die hiervan gaan profiteren. Hier wordt zonder winstmarge gewerkt. Als jij een auto koopt, is die van jou. Als wij met zijn allen hierin meedoen, worden dit ónze panelen. Dat is het grote verschil.”

Ook wethouder Lex Hoefsloot is blij met dit project: "In het klimaatakkoord is het streven opgenomen dat 50% van opwekprojecten in lokale handen komt. Gemeente Ede stelt dit als ook voorwaarde in haar Wind en zonnewijzer.  Ik kan dit project van harte aanbevelen, want hier is het zelfs 100%. Een project van, door en voor Edenaren!”

Meedoen kan al vanaf één ValleiEnergieDeel ter waarde van € 120. Op deze manier wordt de energietransitie bereikbaar voor iedereen! Eén ValleiEnergieDeel wekt per jaar 100 kWh op en bespaart over een periode van 15 jaar zo’n 800 kg CO2.  

Naar het filmpje.
Meedoen en meer info:  ValleiEnergie.nl/Meikade.

Vergunning Zonnecentrale Meikade verleend

27 mei 2020

Met de verlening van de vergunning voor de Zonnecentrale Meikade te Ede is weer een belangrijke mijlpaal gepasseerd en kan de uitvoeringsfase nu van start. 

De Zonnecentrale Meikade is een unieke combinatie van zon op dak en grond. Het is een samenwerking van coöperatie ValleiEnergie en locatie eigenaar Geurt van den Brandhof uit Lunteren. Geurt heeft een groen hart en wil op deze manier een bijdrage leveren aan de lokale verduurzaming.

Wethouder Lex Hoefsloot: “Ik wil dit project van harte aanbevelen bij alle Edenaren en hoop dat velen mee gaan doen. Met dit project wordt de productie van duurzame energie in Ede met bijna 2 MWp vermogen verhoogd en kunnen zo’n 650 huishoudens van stroom worden voorzien. Een project van, door en voor Edenaren!”

Voorzitter Elmar Theune van coöperatie ValleiEnergie: “Het project is extra interessant, omdat het ook geschikt is voor mensen die zelf geen dak of een niet geschikt dak hebben. Meedoen kan al vanaf één ValleiEnergieDeel ter waarde van € 120. Op deze manier wordt de energietransitie bereikbaar voor iedereen! Eén ValleiEnergieDeel wekt per jaar 100 kWh op en bespaart over een periode van 15 jaar zo’n 800 kg CO2.  

Lees hier het volledige persbericht.
Meer weten over dit project of op de hoogte blijven? Kijk dan op ValleiEnergie.nl/Meikade.

Zonnecentrale Wulplaan in gebruik genomen

27 april 2020

ValleiEnergie heeft er een nieuwe zonnecentrale bij op het dak van de gymzaal Wulplaan in Ede. Deze zonnecentrale is als laatste dak in gebruik genomen van de vier daken die door de gemeente Ede ter beschikking zijn gesteld.

Zonnecentrale WulplaanMet 246 panelen levert dit dak al een flinke hoeveelheid ValleiStroom, met een jaarproductie van 72 MWh, voldoende voor ongeveer 25 huishoudens met een gemiddeld verbruik.

Door de beperkende maatregelen rond Corona is de feestelijke opening uitgesteld.

Voorzitter ValleiEnergie, Elmar Theune: “Een zonniger start kon ValleiEnergie zich niet wensen. In de maand mei (die nog niet voorbij is) hebben we al meer dan 8 MWh gedraaid. Dat is een gemiddeld stroomverbruik van ongeveer 15 huishoudens. Deelnemers kunnen zelf op internet bijhouden hoeveel energie hun zonnecentrale heeft opgewekt per dag. Het is onze zesde zonnecentrale, we zijn er trots op.”

Wethouder Lex Hoefsloot (o.a. duurzaamheid). “Met dit project produceren we meer duurzame energie in Ede. Een project van, voor en door Edenaren, lokale stroom van om de hoek.”

Lees hier het volledige persbericht.
Meer lezen over de Wulplaan en onze andere productiecentrales:  Hier wordt ValleiStroom opgewekt!

Tafeltennisvereniging SHOT zet in op verduurzaming

Ondertekening intentieverklaring SHOT en ValleiEnergie Roland Mumm
Intentieovereenkomst TTV SHOT en ValleiEnergie:
Zonneproject op het gebouw van SHOT.

3 februari 2020

Tafeltennisvereniging SHOT uit Wageningen en ValleiEnergie tekenen intentieovereenkomst voor het realiseren van een panelen opwekproject aan de Haverlanden 92.

Het bestuur van SHOT wil verduurzamen om twee redenen: Minder energiekosten voor SHOT en een steentje bijdragen aan verduurzaming door opwekken van ‘schone energie’.

Het plan is om het dak van het gebouw aan de Haverlanden vol te leggen met 250 panelen. Hiermee kan veel meer energie opgewekt worden dan voor het eigen gebruik nodig is. Mede daarom kiest SHOT voor een zogenaamde postcode regeling (PCR). De PCR maakt het mogelijk dat burgers en eigen leden in de direct omliggende postcodegebieden van het gebouw kunnen deelnemen door de opgewekte energie van een aantal panelen af te nemen. Stel dat iemand meedoet met 10 panelen, dan betekent dat een opwek van circa 3.000 kWh per jaar. Deelnemers kunnen zo hun eigen energieverbruik compenseren en over dat deel de energiebelasting terugkrijgen. Het verwachte rendement is ongeveer 5%. De looptijd van het project is 15 jaar.

In januari hebben de leden van de tafeltennisvereniging op een speciaal ingelaste ledenvergadering ingestemd met de intentieovereenkomst tussen SHOT en ValleiEnergie om dit zonneproject te realiseren. Een volgende stap is het plan verder uitwerken en diverse offertes aanvragen. De bedoeling is dat de installatie in de zomer van 2020 gaat werken.

Coöperatie ValleiEnergie maakt zich sterk voor de opwek en levering van groene energie door en voor burgers en bedrijven in de FoodValley. Het Klimaatakkoord vraagt om minimaal 50% burgerparticipatie, ValleiEnergie streeft naar zoveel mogelijk lokale participatie. Tot nu toe is voor deze projecten steeds 100% lokale participatie gerealiseerd. Interesse om mee te doen? Schrijf je vrijblijvend in!

Groen energie opwekproject Meikade

25 november 2019

Samenwerkingsovereenkomst ValleiEnergie en Geurt van den Brandhof getekend 

Met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst bezegelden Geurt van den Brandhof en Coöperatie ValleiEnergie hun reeds langer lopende informele samenwerking om aan de Meikade een groen energie opwekproject te realiseren. Dat gebeurde op 19 november tijdens de Duurzame week in Lunteren. Een volgende stap is het plan verder uit te werken en vergunning aan te vragen. De bedoeling is om de installatie in de zomer van 2020 gerealiseerd te hebben.

Begin 2018 stapte Geurt van den Brandhof naar coöperatie ValleiEnergie met het aanbod om op zijn locatie Meikade 4B4C Ede de mogelijkheden te onderzoeken voor de opwek van groene energie met burgerparticipatie. Zijn drijfveren waren helder: “We kunnen niet langer wachten en moeten nú iets doen voor onze toekomstige generaties. Ook moeten de installatie en de revenuen zoveel mogelijk in lokale handen blijven.” Dat is ook precies waar coöperatie ValleiEnergie zich sterk voor maakt: de opwek en levering van groene energie door en voor burgers en bedrijven in de FoodValley. Het Klimaatakkoord vraagt om minimaal 50% burgerparticipatie, ValleiEnergie streeft naar zoveel mogelijk participatie. Tot nu toe is voor onze projecten steeds 100% participatie gelukt.

Uit een eerste korte analyse bleek dat de daken aan de Meikade wel veel meer potentie bieden dan nodig voor eigen gebruik, maar nét te weinig voor een rendabele PV-installatie volgens de postcoderoosregeling met name door te hoge kosten van de aansluiting op het net. Door een combinatie met een deel van de grond zou dit wel kunnen lukken.

Voorjaar 2019 werd het uitnodigingskader Zon en Wind van de gemeente Ede gepubliceerd en konden we in overleg en met hulp van de gemeente Ede concreet aan de slag met een voorverkenning van de mogelijkheden voor een middelgroot zonneveld (maximaal 2ha) gecombineerd met zon op dak. De dialoog met omwonenden werd ook direct gestart, deze gaven aan geen bezwaren te hebben. Het project zal  voldoen aan alle lokale, regionale en landelijke voorwaarden die gesteld worden aan zonnevelden en volgt het Uitnodigingskader Zon en Wind Ede, de Gelderse Zonnewijzer en de Gedragscode Zon op land. Inmiddels heeft de GNMF ook aangegeven positief tegenover het project te staan. Het project bevindt zich dicht bij de infrastructuur (oksel A30, N224), zal landschappelijk ingepast worden, met herstel van kenmerkende veenlandschapselementen en de biodiversiteit ter plekke bevorderen.

Meer weten over dit project of op de hoogte blijven? Kijk dan op ValleiEnergie.nl/Meikade

Collectieve inkoopactie zonnepanelen Wageningen succesvol

19 november 2019

Het gaat goed met de zonnepanelenactie in Wageningen; er zijn 165 aanmeldingen!
De actie voor collectieve inkoop van zonnepanelen wordt georganiseerd door Wageningen Woont Duurzaam, het Energieloket en coöperatie ValleiEnergie. Wageningen Woont Duurzaam is het platform voor inwoners van Wageningen die hun woning willen verduurzamen. Het Energieloket geeft gratis en onafhankelijk advies over verduurzaming en is beschikbaar voor alle inwoners van Wageningen. Coöperatie ValleiEnergie zet zich in om lokaal groene stroom op te wekken voor lokaal gebruik. De actie is gestart in september 2019 en loopt tot maart 2020.

Steeds meer mensen plaatsen zonnepanelen op hun dak, ook in Wageningen. Logisch: met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op, je bespaart veel geld op je energierekening en het rendement is een stuk hoger dan op een spaarrekening. Ook zonnepanelen zonder zorgen? Kijk op http://www.wageningenduurzaam.nl/zon

 

Ook dit jaar een 10!

11 november 2019

5 jaar op rij groenste leverancier

Samen met de andere 40 lokale energie coöperaties binnen het om | nieuwe energie collectief, is ValleiEnergie | om opnieuw uitgeroepen tot groenste leverancier van Nederland. De energie die wij als lokale energie coöperaties gezamenlijk opwekken in de regio van onze klanten, krijgt het rapportcijfer 10 van de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE. Iedereen in Nederland kan daarmee profiteren van de groenste energie, opgewekt in zijn of haar eigen buurt. Non-profit energie wint het daarmee van de grote commerciële partijen.“Door het écht anders te doen, veranderen we de energiemarkt van onderop”

ValleiEnergie | om vormt samen met tientallen andere lokale energie coöperaties het om | nieuwe energie collectief. om | nieuwe energie is de lokale energieleverancier die duurzaamheid wil versnellen door duurzaam betaalbaar te maken voor iedereen. Dat kan zij doen, doordat zij geen winstoogmerk heeft. De winst wordt teruggegeven aan de lokale coöperaties om nieuwe projecten op te starten én aan de klanten. Dat doet om | nieuwe energie door de tarieven te verlagen. Hoe meer mensen meedoen, hoe lager de prijs. Schakel daarom ook om via http://www.samenom.nl

Koppeling asbestsanering en energietransitie

14 oktober 2019

De provincie Gelderland ondersteunt het project van ValleiEnergie 'Asbest eraf en cooperatief zon erop'. Binnen het versnellingsprogramma sanering asbestdaken is dit een van de projecten waar een koppeling met de energietransitie gemaakt is.

Inschrijving start dit najaar

Eigenaren van zonnige daken waar nog asbest op ligt kunnen zich binnenkort inschrijven voor het project dat ValleiEnergie met ondersteuning van de provincie Gelderland aanbiedt. Er komen twee postcoderoosprojecten om de asbestdaken te saneren en op het gesaneerde dak een zonne-energiesysteem te realiseren. Een deel van de kosten voor het saneren en vervangen van het asbestdak neemt ValleiEnergie voor haar rekening. In ruil daarvoor mogen wij het nieuwe dak 15 jaar lang gebruiken om zonne-energie op te wekken. Daarbij maken we gebruik van de zogenaamde ‘postcoderoosregeling’. Burgers uit de buurt investeren daarbij in de zonnepanelen, wekken lokaal duurzame stroom op en realiseren rendement op hun investering. ValleiEnergie gaat de opgedane kennis en ervaring ook overdragen naar andere Gelderse energiecoöperaties.

Programma Versnellling sanering asbestdaken

Door het besluit van de Eerste Kamer heeft de provincie Gelderland in juni 2019 het programma Versnelling sanering asbestdaken ‘on hold’ gezet. Maar de projecten waar een koppeling is gemaakt tussen asbestdaken en energietransitie blijft de provincie voorlopig ondersteunen. Uitgangspunt is dat asbestdaken geen belemmering moeten zijn voor het realiseren van energietransitie. Met het project Asbest eraf - coöperatief Zon erop, wil ValleiEnergie twee nieuwe zonnecentrales realiseren die daarnaast bijdragen aan de asbestsanering. De ervaringen die met deze projecten worden opgedaan, delen we met andere energiecoöperaties in Gelderland.

Zonneveld Quadenoord stap dichterbij

27 september 2019

De gemeenteraad van Renkum heeft op woensdagavond 26 september hun groene licht gegeven voor de ontwikkeling van een zonneveld op landgoed Quadenoord. Met deze ‘Ontwerp verklaring van geen bedenkingen’ kunnen de initiatiefnemers en de gemeente de procedure officieel starten en wordt de provincie Gelderland formeel om een integrale afweging gevraagd. De initiatiefnemers zijn blij dat deze eerste stap is gezet en een echte impuls gegeven kan worden aan de energieopgave, waarmee het landgoed kan investeren in bos, natuur en erfgoed.

Landgoed Quadenoord werkt voor dit project samen met de Coöperatie ValleiEnergie en met Chint Solar. Chint Solar heeft veel ervaring en kennis van het ontwikkelen en bouwen van zonnevelden. Via de Coöperatie ValleiEnergie kan iedereen uit de omgeving deelnemen aan dit duurzame energieproject en mede eigenaar worden van het zonnepark. Samen met de Wageningen Universiteit wordt hard gewerkt aan het verhogen van de biodiversiteit op de kavels.

Landgoed Quadenoord staat aan de vooravond van een grote renovatie. Door jarenlange financiële krapte is er achterstallig onderhoud en dreigen monumentale hotspots voorgoed te verdwijnen. Dat wil het landgoed niet laten gebeuren. Het cultuurhistorische hart van het landgoed heeft een flinke impuls nodig. Zo is het de wens om de watermolen met oorspronkelijke boerderij te renoveren en opnieuw op te bouwen, het landhuis grondig te renoveren en een inhaalslag te maken met het bosbeheer. Het landgoed heeft daarom besloten om twee agrarische kavels te laten inrichten als zonneveld en de inkomsten te gaan gebruiken voor de renovatie.

Zie ook: www.quadenoord.nl en op www.chintsolar.nl

Zonnewal Ede A12 stap dichterbij

16 juli 2019

De omvorming van de geluidswal bij de A12 tot Zonnewal is weer een stap dichter bij gekomen. Dinsdag 16 juli besloot het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ede om een samenwerkingsovereenkomst te tekenen met coöperatie ValleiEnergie. Als het projectplan wordt goedgekeurd kunnen in 2020 al de eerste zonnepanelen op de wal liggen. Daarna kan dit geleidelijk uitgebreid worden tot meer dan 7000 zonnepanelen; goed voor het energieverbruik van ruim 350 huishoudens.

Wethouder Lex Hoefsloot: “Met het project langs de A12 wordt de productie van duurzame energie in Ede met meer dan een miljoen kWh per jaar verhoogd. Niet alleen is het geplande aantal zonnepanelen groot, ook kan straks elke inwoner van Ede zelf meedoen en panelen kopen, op een unieke, in het oog springende locatie.”

Voorzitter Elmar Theune van de Coöperatie ValleiEnergie vervolgt: “Deelname aan het project verloopt straks via onze coöperatie. Inwoners die belangstelling hebben voor zonnepanelen, maar zelf geen geschikte ruimte hebben, kunnen zich aanmelden en meer lezen over het project."

Energieneutraal
De gemeente Ede is positief over dit initiatief. Het biedt een unieke mogelijkheid om lokaal duurzame energie op te wekken, te gebruiken en er financieel voordeel van te hebben. En het past in de doelstelling van Ede om in 2050 energieneutraal te zijn. Dan wordt lokaal net zoveel duurzame energie opgewekt als gebruikt.

Veel werk verzet
Het afgelopen jaar was het stil rond dit project. Maar dat betekent niet dat partijen hebben stilgezeten. Zo is een reflectie-onderzoek gedaan om hinderlijke schittering voor de weggebruikers te voorkomen. Ook is de sterkte van de wal onderzocht en geschikt bevonden. Het grootste probleem was de aanwezigheid van het zeer hardnekkige onkruid Japanse Duizendknoop. De bestrijding hiervan is begonnen. Dit alles maakt dat de plannen nu verder uitgewerkt kunnen worden.

Informatieavond
Omwonenden wordt gevraagd om mee te denken in de opzet van de Zonnewal. Hiervoor zal in november een informatieavond georganiseerd worden. Omwonenden krijgen hier een uitnodiging voor.

Planning
De Zonnewal is het eerste zonneproject dat door de gemeente Ede is behandeld volgens de ‘Wind- en zonnewijzer Ede’, met spelregels voor duurzaam energie opwekken. De eerste stap hierin is een intakegesprek. Dat is inmiddels succesvol verlopen. De volgende stap is een schetsplanverzoek, dat door de gemeente wordt beoordeeld. Voor het definitieve plan moet een omgevingsvergunning worden aangevraagd.

Duurzame burgers uit FoodValley verlagen zelf de energietarieven

30 mei 2019

De energiewereld wordt wakker geschud. ValleiEnergie | om verandert samen met burgers de energiemarkt. Door lokaal energie op te wekken en de winst terug te geven aan de klanten door de tarieven te verlagen. Dit is nooit eerder gedaan door een energieleverancier. ValleiEnergie | om doet dit samen met tientallen andere lokale energiecoöperaties, verenigd in het collectief om | nieuwe energie. Duizenden burgers doen al mee om hun tarieven te verlagen en de energietransitie in Nederland te versnellen.

 

Lokale energieopwekking

Met duurzame bronnen als zonnepanelen en windmolens in de directe omgeving, wekt een aantal burgers die verenigd zijn in ValleiEnergie | om zelf lokaal 100% duurzame elektriciteit op. Deze elektriciteit wordt weer geleverd aan de inwoners in FoodValley. Je kan dus gewoon zien waar jouw energie vandaan komt en hier profiteren de lokale economie en huishoudens ook nog eens financieel van. Zonder de commerciële belangen die traditionele energiemaatschappijen hebben, maar echt door en voor de FoodValley huishoudens. André Dippell, directeur van om | nieuwe energie legt uit: “Binnen ons collectief zien wij dat betrokken burgers het heft in eigen hand willen nemen. De eigen omgeving verduurzamen, maar daar ook echt zelf van profiteren. Als collectief brengen we het terug naar de burgers: we doen het samen en voor elkaar.” om | nieuwe energie is daarom al 4 jaar op rij door de Consumentenbond, Greenpeace, Wise en Natuur & Milieu uitgeroepen tot groenste leverancier van Nederland.

 

Geen winstoogmerk, dus lagere energieprijs

Als burgercollectief hoeft er uiteraard geen winst gemaakt te worden voor grote aandeelhouders en dus wordt het verdiende geld weer geïnvesteerd in nieuwe duurzaamheidsprojecten en het verlagen van de energietarieven. “We zijn nu al een van de goedkoopste met onze tarieven, maar het is onze intentie om de energietransitie in FoodValley te versnellen. Dit kan wanneer duurzaam nog betaalbaarder wordt. Van de omzet dienen verder alleen de operationele kosten gedekt te worden. Door efficiënt te blijven werken kunnen tarieven dalen naarmate wij als collectief groeien. Dus hoe meer mensen zich aansluiten des te goedkoper onze energie wordt!” geeft André Dippell aan. Deze werkwijze staat haaks op het commerciële beleid van alle andere leveranciers. Het direct inzetten van winst om de tarieven van klanten te verlagen is echt vernieuwend in Nederland.

 

Iedereen om? Dan jaarlijks honderden euro’s goedkoper!

ValleiEnergie | om wekt samen met alle andere coöperaties binnen het om | nieuwe energie collectief nu al voor enkele honderdduizenden huishoudens energie op. Wanneer het collectief zo groot zou zijn als enkele grijze en traditionele energieleveranciers, dan gaat de energierekening van alle klanten blijvend met honderden euro’s per jaar naar beneden. Dat is dus bovenop de huidige scherpe tarieven. Daarmee wordt het ValleiEnergie | om niet alleen de duurzaamste, maar tevens de goedkoopste in de markt en hoef je dus nooit meer te switchen om eenmalige kortingen te krijgen. Echt groen én goedkoop? Het kan!

Iedereen wordt uitgedaagd om te vergelijken en te kijken naar de wijze waarop dit collectief met de omgeving omgaat. Samen maken we duurzaam betaalbaar. Ga naar samenom.nl/wakkerworden

Zonnewal A12 vertraagd door Japanse Duizendknoop

15 mei 2019

Voorlopig ruimte voor 750 zonnepanelen (fotomontage)

De ontwikkeling van het plan om de geluidswal langs de A12 te vullen met heel veel zonnepanelen, heeft de afgelopen maanden stil gelegen. De oorzaak van de vertraging is de zogenaamde “Japanse duizendknoop” een woekerende plant die in de geluidswal aanwezig is en bestreden moet worden.
Gevreesd wordt dat als er zonnepanelen op de wal komen, de plant niet goed bestreden kan worden. Daarom is verder onderzoek gedaan. Omdat een deel van de geluidswal is vrij van de woekerplant, is met de gemeente Ede afgesproken dat op dat gedeelte zonnepanelen mogen komen. Naar verwachting kunnen er 750 zonnepanelen worden geplaatst. Sinds kort is het overleg over de uitvoering en verdere voorbereiding daarom weer hervat. Wij hopen een voortvarende herstart te maken, want inmiddels is er voor ruim 2.000 zonnepanelen interesse getoond. Na de zomervakantie denken wij meer te weten.

Kijk voor meer informatie over het project op de pagina Zonnewal A12

ValleiEnergie ontwikkelt zonnedak in Renswoude

15 mei 2019

De intentieovereenkomst is getekend!

Ondernemer Jan Roelofsen heeft verschillende daken van zijn opstallen aan de Kooiweg in Renswoude beschikbaar gesteld aan ValleiEnergie voor een coöperatieve opwekinstallatie. Op  een zonnige ochtend in april ondertekenden hij en penningmeester Roel Henderickx de intentieovereenkomst.

Het balletje is gaan rollen nadat de ondernemersvereniging van Renswoude geattendeerd was op de mogelijkheid van ValleiEnergie om samen met inwoners van Renswoude van hun dak een collectief zonnedak te maken. Jan reageerde meteen enthousiast en krap een maand later was de samenwerking beklonken.

 

Het is de bedoeling dat Jan voor de opwek van stroom voor eigen gebruik ook een aantal panelen ter beschikking krijgt. Een win-win dus! We hopen de daken nog in 2019 vol te leggen met circa 200 panelen.

Deelname is mogelijk via een postcodeproject. Dat wil zeggen dat inwoners van de volgende postcodes binnen het verzorgingsgebied van ValleiEnergie kunnen meedoen: 3772, 3905, 3906, 3925, 3927, 6741, 6744

Meer informatie vind je op onze pagina Zonnecentrales Renswoude

Oprichting ValleiEnergie Advies en Project B.V.

Veenendaal, 18 april  2019

Op donderdag 18 april heeft de Algemene Ledenvergadering van coöperatie ValleiEnergie ingestemd met het oprichten van een aparte BV: ValleiEnergie Advies en Projecten B.V. Deze maakt het mogelijk de vele activiteiten in FoodValley op te schalen en verder te professionaliseren. De BV heeft maar één aandeelhouder: coöperatie ValleiEnergie. “Dit is een belangrijke mijlpaal voor ons en FoodValley op de weg naar een eigen regionaal en democratisch energiebedrijf”, aldus voorzitter Elmar Theune.

Plannen

Voor 2019 heeft de BV een voorlopige begroting van € 250.000. Er zijn plannen voor coöperatieve zonnecentrales in Nijkerk, Barneveld, Lunteren, Renswoude, Ede, Rhenen, Wageningen en Renkum. Dit komt geheel overeen met het beleid  van ValleiEnergie om groene energie zo veel mogelijk lokaal op te wekken en lokaal te verkopen. Op het ogenblik heeft ValleiEnergie ongeveer 350 energieklanten, voornamelijk in Ede en Wageningen. De BV voert ook het eerstelijns energieloket uit voor  gemeentes in FoodValley. Inwoners van deze gemeentes kunnen met al hun vragen over energiebesparing en duurzame energie via telefoon en mail bij dit loket terecht. Daarnaast steunt ValleiEnergie gemeentes, bewoners en bedrijven met wijkaanpakken, energie besparen en van het gas af. Er is nu een vacature voor de functie van Directeur. Zolang deze niet is ingevuld neemt het bestuur van de coöperatie de taken waar.

Lokale energie monitor 2018

december 2018

Onderzoek van HIER opgewekt

De Stichting HIER opgewekt heeft net als voorgaande jaren onderzoek gedaan naar de stand van zaken rond lokale energie in Nederland. Mooi om te zien dat het collectief om | nieuwe energie waar we als ValleiEnergie bij aangesloten zijn, goed scoort!

Er zijn inmiddels 484 energie coöperaties in Nederland die zich inzetten om energie te besparen en duurzame energie op te wekken! De monitor volgt de ontwikkelingen zoveel mogelijk aan de hand van concrete resultaten, getallen en cijfers. Dit geeft een beeld van de trends en ontwikkelingen. Kort samengevat beschrijft de montior de beweging en het resultaat van energiecoöperaties en -collectieven in Nederland. Verder lezen? Hier staat het rapport.

Weer de groenste!

19 november 2018

Voor het vierde jaar  op rij is het energiecollectief om| nieuwe energie verkozen tot groenste energieleverancier van Nederland. ValleiEnergie levert met bijna 40 andere lokale opwekkers de groene lokale stroom aan om| nieuwe energie.

In het jaarlijks terugkerende onafhankelijke onderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE behaalt om| nieuwe energie opnieuw het rapportcijfer 10. Daarmee laten we de grote traditionele energieleveranciers en zelfs een aantal bekende groene leveranciers achter ons.

“In lokaal zit onze kracht”

Directeur André Dippell van om: “We zijn ontzettend trots dat we onze titel als groenste leverancier mogen behouden. Het had ook eigenlijk niet anders gekund dan weer zo hoog te eindigen. Wij zijn de enige leverancier die onze energie uitsluitend laten produceren door vele tientallen lokale burgerinitiatieven bij energiecoöperaties. Zij investeren in zonne- en windenergie in hun eigen buurt, waardoor onze klanten letterlijk langs kunnen gaan bij de projecten waar we energie opwekken. Groener kunnen we het niet maken!”

Veel leveranciers blijven slecht scoren
Van de 29 onderzochte leveranciers scoren er 13 nog steeds een onvoldoende. Het rapport< /a> vergelijkt de leveranciers op de onderdelen investeringen, inkoop en levering van energie. Opvallend is dat veel slecht scorende leveranciers zichzelf in de markt zetten als groene energieleverancier. Een kwalijke zaak aldus André Dippell: “Groene energie wordt te pas en te onpas gebruikt voor energie die helemaal niet groen is; sjoemelstroom noemen wij dat. Dat is nou juist waarom wij onze energie lokaal opwekken in de eigen buurt van onze klanten. Van ons allemaal en voor ons allemaal, dat noemen wij nu nieuwe energie! We hoeven ons niet te verstoppen achter constructies om onze stroom te vergroenen. Bij ons mag iedereen zien hoe we het aanpakken en daar vooral aan meedoen. Door volledig transparant te zijn, winnen wij het vertrouwen van de consument.”

Over om | nieuwe energie
om | nieuwe energie is een energiecollectief bestaande uit bijna 40 lokale energiecoöperaties. ValleiEnergie is een van deze coöperaties die lokaal 100% duurzame stroom opwekken. Het collectief heeft geen winstoogmerk. Daarom worden de energieprijzen, vergeleken met andere leveranciers, steeds goedkoper en kan de opbrengst worden gebruikt om lokaal weer nieuwe energieprojecten te ontwikkelen. Zo werken ze toe naar een energieneutraal Nederland. Een overzicht van alle aangesloten coöperaties is te vinden op
www.samenom.nl.

ValleiEnergie beloont groener rijden met Slim laden

8 november 2018

Rijd je elektrisch in een BMW, Tesla of Renault?

Bespaar dan tot 250 euro per jaar op je energierekening door je auto nog duurzamer op te laden!

Met de lokaal opgewekte 100% groene energie van ons ben je natuurlijk goed bezig. Je laadt je elektrische auto dan al duurzaam op. Maar wanneer je in een BMW, Tesla of Renault rijdt is het nu mogelijk om je auto nog duurzamer op te laden.

Het enige wat je hoeft te doen als klant van ValleiEnergie is de gratis app te downloaden.

ValleiEnergie en OM | Nieuwe energie zijn namelijk de samenwerking met Jedlix aangegaan om het elektrisch rijden nog duurzamer maar ook financieel aantrekkelijker te maken: Slim Laden.

De beschikbare hoeveelheid duurzame energie op het net verandert gedurende de hele dag. Op het moment dat er niet genoeg wind- of zonne-energie beschikbaar is, moeten gas en kolencentrales extra bijstoken om de balans op het netwerk te behouden. Maar de Slim Laden app zorgt ervoor dat de auto wordt geladen op momenten dat er voldoende duurzame energie beschikbaar is. Zo balanceren we samen het elektriciteitsnet op een verantwoorde manier, waarvoor je een financiële beloning ontvangt die via je energierekening wordt uitbetaald.

Slim laden. Dat is rijden op nieuwe energie.

Wil je meer weten ga dan naar www.samenom.nl\slimladen en download de app. In de app geef je aan dat je bij ons klant bent en wordt de besparing via ons voor je geregeld.

De geluidswal A12 Ede is sterk genoeg voor 5000 panelen

13 maart 2018

Wethouder Leon Meijer van de gemeente Ede en voorzitter Elmar Theune van ValleiEnergie plaatsten 13 maart symbolisch het eerste zonnepaneel op de geluidswal langs de A12 bij Ede. De ontwikkeling van ZonneWal A12 Ede is weer een stapje dichterbij. In december werd onderzoek gedaan naar de grondsterkte en daaruit blijkt dat de wal 5000 panelen kan dragen.

In de komende periode wordt nog onderzocht hoe de zonnepanelen het beste opgesteld kunnen worden. Zodat weggebruikers en omwonenden geen last van reflectie krijgen. Daarna wordt een vergunning voor de aanleg aangevraagd. Als alles volgens planning verloopt, start de aanleg van de zonnewal in de eerste helft van 2019.

Inwoners van Ede kunnen meedoen en een paneel kopen. Zo kunnen we met elkaar meer dan een miljoen kWh per jaar aan zonnestroom opwekken. Belangstellenden kunnen zich hier al aanmelden voor de nieuwe zonnecentrale.

CollageZon Bennekom is geopend!

23 februari 2018

Op deze zonnige vrijdagmiddag in februari heeft wethouder Leon Meijer CollageZon officieel geopend. Op het dak van het multifunctioneel centrum Collage liggen 275 panelen. Deze panelen wekken genoeg stroom op voor 25 huishoudens met een gemiddeld jaarverbruik. De leerlingen van de Wilhelminaschool (in gebouw Collage) kregen voorafgaande aan de opening een gastles over zonne-energie en over de energiecentrale op het dak van hun school van medewerkers van ValleiEnergie.

En bekijk op de pagina Hier wordt ValleiStroom opgewekt hoeveel stroom deze zonnecentrale oplevert.

OfficiŰle opening van zonnecentrale Collage

19 februari 2018

Vrijdag 23 februari vindt de feestelijke opening plaats van de zonnecentrale op het dak van het Multifunctioneel centrum Collage in Bennekom (Hogeweg 23). Wethouder Leon Meijer en de schoolkinderen verrichten samen de openingshandeling.

Op het dak van het Collage liggen 275 panelen. Zij wekken genoeg stroom op voor 25 huishoudens met een gemiddeld jaarverbruik. Zonnecentrale Collage is de vierde centrale van ValleiEnergie.

Ongeveer 55 deelnemers die in de omgeving van Collage wonen maakten de bouw van deze centrale mogelijk. Collage is een postcoderoosproject. Bewoners uit de directe omgeving doen voor 300 euro per zonne-aandeel mee en dragen zo bij om groene lokale stroom op te wekken. Omdat deelnemers geen energiebelasting betalen over de opgewekte stroom, verdienen zij de inleg na een aantal jaren terug.

Voorafgaand aan de opening krijgen de leerlingen van groep 7/8 les over zonne-energie en over de energiecentrale op het dak van hun school. Medewerkers van ValleiEnergie verzorgen deze speciale les.

De bijeenkomst vindt plaats op vrijdag 23 februari van 14.30 tot 16.00.

Collectieve inkoopactie Wageningen Noordwest

4 januari 2018

Met de gemeente Wageningen bereiden we in de wijk Noordwest een collectieve inkoopactie voor. We gaan collectieve inkoop starten voor vier maatregelen:

  • zonnepanelen
  • triple glas en kozijnen
  • ventilatiesystemen
  • volledige en hybride warmtepompen.

Op woensdagavond 7 maart zijn alle bewoners van NoordWest van harte welkom op de Nijenoordschool midden in de wijk. Daar zullen we meer vertellen over de actie en uitleggen waarom wij denken dat juist deze maatregelen interessant zijn voor NoordWest.

Onderzoek geluidswal A12

17 december 2017

Is de geluidswal sterk genoeg om 4000 panelen te dragen?

ValleiEnergie onderzoekt samen met de gemeente Ede de mogelijkheid om ongeveer vierduizend zonnepanelen te plaatsen op de geluidswal langs de A12 in Ede. In december verrichtte bureau Geonius onderzoek naar de sterkte van de geluidswal en de ondergrond. Als uit het onderzoek blijkt dat de geluidswal de zonnepanelen kan dragen, kunnen we de volgende stap zetten. De zorgvuldige ontwikkeling van zo’n groot project kost tijd maar dat hebben we graag over voor de zonnestroom van vierduizend panelen die samen ongeveer 1 miljoen kWh gaan opwekken. De gemeente Ede ziet het project als een unieke mogelijkheid om lokaal duurzame energie op te wekken en te gebruiken. Het project past in de doelstelling om Ede in 2050 energieneutraal te laten zijn.

Ook dit jaar de groenste stroom!

24 oktober 2017

Als ValleiEnergie leveren we onze lokale groene stroom via het grootste energiecollectief van Nederland. We zijn trots dat om | nieuwe energie (voorheen Duurzame Energie Unie) in het onafhankelijk onderzoek van WISE, Natuur & Milieu, Greenpeace en de Consumentenbond het rapportcijfer 10 heeft gekregen. In het jaarlijks onderzoek naar duurzaamheid van Nederlandse energieleveranciers zijn 34 leveranciers onderzocht op de onderdelen investeringen, productie, inkoop en levering van energie. Op basis van deze vier onderdelen kregen we net als voorgaande jaren (toen nog Duurzame Energie Unie) een 10!

De inspanningen van ValleiEnergie en de 34 andere coöperaties die samen om | nieuwe energie vormen, worden dus beloond met het hoogst haalbare rapportcijfer. Samen investeren we in duurzame energie zodat we het gebruik van steenkool en aardas terug kunnen dringen. 

Voor meer informatie verwijzen we naar het onderzoeksrapport.

Bouw zonnecentrale Collage Bennekom verloopt voorspoedig

18 oktober 2017

Voor alle panelen een deelnemer, een prachtige herfstzon en een leeg schoolplein vanwege de herfstvakantie. ValleiEnergie is blij dat de bouw van de zonnecentrale Collage in Bennekom na een lange voorbereidingstijd nu werkelijkheid is. Op het dak van het Multifunctioneel centrum Collage liggen 275 panelen. Als deze centrale over enkele weken stroom opwekt, is dat voldoende voor 25 huishoudens met een gemiddeld jaarverbruik.

Ongeveer 55 deelnemers die in de omgeving van Collage wonen maken de bouw van deze centrale mogelijk. Zij doen voor 300 euro per paneel mee en dragen zo bij om groene lokale stroom op te wekken. Omdat deelnemers geen energiebelasting betalen over de opgewekte stroom, verdienen zij de inleg na een aantal jaren terug. Zonnecentrale Collage is de vierde centrale van ValleiEnergie.

Meer informatie over de officiële opening van onze nieuwste zonnecentrale volgt.

Opdracht gegeven tot aanleg zonnecentrale Collage

14 juli 2017

Op deze regenachtige zaterdagochtend tweemaal goed nieuws!

1. Opdracht gegeven tot bouw zonnecentrale Collage
Ondanks dat de zon nu niet schijnt hebben we vandaag opdracht gegeven aan installatiebedrijf Masters in Solar om zo snel mogelijk te beginnen met de aanleg van de zonnecentrale op het gebouw Collage in Bennekom. We hebben er alle vertrouwen in dat iedereen die al panelen gekocht heeft in het najaar zijn eerste eigen ValleiStroom kan oogsten!

2. Er kunnen nog mensen meedoen!
Dat is het tweede goede nieuws. Nog niet alle panelen zijn verkocht. Je kunt nog meedoen als je in de juiste postcode woont. Kijk op hier onze website of dat zo is. En daar vind je ook alle andere info over kosten en dergelijke. En je kunt je daar opgeven.

Mocht je vragen hebben, mail deze dan naar info@valleienergie.nl

Zonnepark op geluidswal A12

12 juni 2017

Het college van B&W van de gemeente Ede heeft op 12 juni 2017 besloten om medewerking te verlenen aan het initiatief van ValleiEnergie op zo'n 4000 zonnepanelen op de geluidswal langs de A12 te plaatsen. De gemeente zal samen met ValleiEnergie vervolgstappen zetten voor het plan. De panelen krijgen een plaats op de geluidswal aan de A12, aan de  westkant van Cinemec. Wethouder duurzaamheid Leon Meijer: ‘Het plaatsen van zonnepanelen op de geluidswal gaat helpen om Ede nog duurzamer te maken. Daar ben ik heel blij mee. Geweldig ook dat de Coöperatie ValleiEnergie met dit initiatief komt. Als gemeente omarmen we dit plan graag!”.

Postcode
Nagenoeg alle inwoners van Ede komen straks in aanmerking om één of meerdere panelen te kopen. Dit is afhankelijk van hun postcode. Een inwoner die een paneel koopt krijgt korting op de Energiebelasting. Daardoor is de 300 euro per paneel na 10 jaar al terugverdiend. Dit project is vooral interessant voor huurders en eigenaren van woningen die zelf geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen. Zij kunnen hiermee toch profiteren van zonne-energie.

Groene energie
Coöperatie ValleiEnergie is vijf jaar geleden opgericht. Deze groep betrokken burgers wekt lokaal groene energie op om het gebruik van fossiele brandstoffen als aardgas en steenkool terug te dringen. Er zijn al eerder acties georganiseerd waarbij inwoners zonnepanelen op daken konden kopen. De gemeente Ede stelt daarbij daken beschikbaar en de coöperatie regelt de plaatsing en de verkoop. Voorbeelden hiervan zijn het dak van de brandweerkazerne en sporthal ’t Riet in Ede. Binnenkort opent de coöperatie er nog twee: op het dak van sporthal de Wulplaan in Ede en het dak van gebouw Collage in Bennekom.

Duurzaam Ede
Het gebruik van zonne-energie past bij het beleid van de gemeente Ede om meer duurzame energie op te wekken. In 2020 moet 20% van alle lokaal gebruikte energie uit zon, wind en biomassa komen. Op dit moment is dit al 11%, meer dan het landelijke gemiddelde van 6%. Naar verwachting kan dit najaar het definitieve besluit genomen worden om het zonnepark te bouwen. Halverwege 2018 kunnen dan de eerste panelen worden verkocht en gebruikt. Bij het plan voor het zonnepark is gebruik gemaakt van een haalbaarheidsstudie. Deze werd door QING  uitgevoerd in opdracht van de gemeente Ede.

 

 

 

Bekijk onze nieuwe zonnecentrale!

Prachtige beelden van de op 19 mei geopende zonnecentrale op het dak van sporthal 't Riet in Ede. Binnenkort nog twee daken? Doe mee!

En bekijk hier de stroomopbrengst.

Zonnecentrale RietZon geopend

19 mei 2017

Opening door Herman Postma

Samen een dak vol zonnepanelen leggen en zo lokaal groene stroom opwekken. Vrijdag 19 mei was het zover, de opening van de tweede collectieve zonnecentrale. Op het dak van sporthal ’t Riet in de Rietkampen in Ede wekt zonnecentrale RietZon, zelfs op een bewolkte dag, de komende jaren groene lokale stroom op. Er liggen 272 panelen.

Zelf geen geschikt dak?
Vijftig deelnemers doen mee voor driehonderd euro per paneel. Zij kiezen voor een collectieve centrale omdat ze zelf geen geschikt dak hebben maar wel stroom op willen wekken met zonnepanelen. De gemeente Ede stelt het dak gratis beschikbaar omdat de zonnecentrales bijdragen aan de duurzaamheidsdoelen van de gemeente. Coöperatie ValleiEnergie zet zich zonder winstoogmerk in om het gebruik van fossiele brandstoffen als aardgas en steenkool terug te dringen.

Na de openingshandeling door energieambassadeur Herman Postma, kregen de deelnemers de kans om een kijkje op het dak te nemen. Een van de deelnemers telt het aantal panelen op een rij en komt blij tot de conclusie: “Anderhalve rij is van mij”. Het is mooi om de panelen te zien liggen maar misschien is het nog wel leuker te weten dat de stroomopbrengst dagelijks te volgen is via  de link vanaf onze website.

Meedoen kan nog
Bestuurslid Roel Henderickx van ValleiEnergie: “Naast het dak van sporthal ’t Riet, werken we als coöperatie heel hard om op korte termijn nog twee daken vol te leggen. Het gaat om de gymzaal aan de  Wulplaan en gebouw Collage in Bennekom. Er zijn nog panelen beschikbaar en meedoen is ook financieel aantrekkelijk omdat deelnemers gegarandeerd 15 jaar lang de energiebelasting over de opgewekte stroom terug krijgen. Klik hier voor meer informatie over de zonnecentrales in de startblokken.

Opening Zonnecentrale 't Riet

12 mei 2017

Op vrijdag 19 mei wordt de zonnecentrale om 15.00 uur geopend. Iedereen is welkom!

Maandag 1 mei is de bouw van de nieuwe zonnecentrale op het dak van sporthal 't Riet in Ede gestart. Er worden 272 panelen gelegd dankzij de 50 deelnemers aan dit nieuwe project van ValleiEnergie.

Binnenkort wekt deze centrale in de Rietkampen in Ede ValleiStroom op. Naar verwachting zal dat 71 MWh per jaar zijn. 

De centrale op sporthal 't Riet is een van de drie daken in dit nieuwe project van ValleiEnergie. Er komen ook zonnepanelen op het dak van Multifunctioneel Centrum Bennekom en de gymzaal aan de Wulplaan in Ede. Inschrijven kan nog! Meedoen is aantrekkelijk voor bewoners van de postcodes:

3902, 3907, 3911, 6704, 6705, 6708, 6709, 6711 t/m 6718, 6721, 6731, 6733, 6741, 6744, 6745, 6871, 6874

We werken met postcodegebieden omdat we met de collectieve zonnecentrales gebruik gaan maken van de fiscale Regeling verlaagd tarief. Deelname is mogelijk voor huishoudens en andere kleinverbruikers (ondernemers).


Dus: Wel zonnepanelen? Niet op je eigen dak? Doe mee voor 300 euro per paneel en wek lokaal groene stroom op. Meer informatie vind je op de pagina 'Zonnecentrales in de startblokken'.

Mijlpaal voor Energiekazerne Ede: 100.000 kWh ValleiStroom

10 april 2017

De Energiekazerne Ede (onze zonnecentrale op de brandweerkazerne) heeft de eerste 100.000 kWh ValleiStroom geproduceerd. Deze magische grens werd overschreden op 8 april 2017. 

Deze eerste zonnecentrale van ValleiEnergie werd vorig jaar op 31 maart feestelijk geopend. Na een jaar (en een week) is de verwachte jaaropbrengst van 100.000 kWh daadwerkelijk gehaald. Als we uitgaan van een gemiddeld stroomverbruik van 3500 kWh per gezin, heeft de Energiekazerne dus alle benodigde stroom voor een jaar geleverd aan ruim 28 gezinnen. 

Dat is een mooi begin maar ValleiEnergie wil meer! Daarom zijn we blij dat de gemeente Ede alweer nieuwe daken beschikbaar heeft gesteld voor zogenaamde postcoderoosprojecten. Voor het dak van sporthal 't Riet zijn nog enkele panelen beschikbaar maar de aanleg is al gestart! Deze centrale zal vanaf begin mei ValleiStroom op gaan wekken.

Je kunt ook nog inschrijven voor de daken van Multifunctioneel Centrum Bennekom Collage en de gymzaal aan de Wulplaan in Ede. Wel zonnepanelen? Niet op je eigen dak? Doe mee voor 300 euro per paneel en wek lokaal groene stroom op. Meer informatie vind je op de pagina 'Zonnecentrales in de startblokken'.

Lekt er warmte uit je woning? Ontdek het met een warmtescan

23 januari 2017

Leden van coöperatie ValleiEnergie kunnen gebruik maken van een mooi aanbod. Voor 100 euro kun je een warmtescan laten maken van je huis en krijg je advies over warmtelekken die aangepakt kunnen worden.
Een warmtescan is een foto met een speciale infraroodcamera. Deze camera ziet infrarood licht en kan daarmee de temperatuur berekenen. De goed geïsoleerde delen van een huis lekken geen warmte en zijn dus aan de buitenkant koud. Minder goed geïsoleerde delen zijn warmer. Op de foto is goed te zien dat glas niet zo'n goede isolatie is. De kleur blauw betekent dat de temperatuur laag is en de kleuren rood en wit betekenen dat de warmte van binnen naar buiten lekt. Deze plekken komen in aanmerking voor dubbel glas, isolatie, radiatorfolie of andere maatregelen. 
Speciaal voor leden van Coöperatie ValleiEnergie maakt Teun van Roekel voor 100 euro een warmtescan met een advies over warmtelekken die aangepakt zouden kunnen worden. Dat kan als het temperatuurverschil tussen buiten en binnen minstens 15 graden is, dus ongeveer van november tot maart.  Heb je belangstelling? Stuur een mail naar Teun@ValleiEnergie.nl

 

Zonnecentrales in de startblokken, schrijf nu in voor de laatste panelen

19 januari 2017

De nieuwe zonnecentrales in Bennekom en Ede staan in de startblokken. Een groot deel van de panelen is gereserveerd. Nog meedoen? Laat het ons snel weten via je inschrijving. 

Er zijn inmiddels meer dan 60 deelnemers die samen gaan investeren. Ook zijn de laatste afspraken met de gemeente Ede gemaakt en is al opdracht verstrekt aan Liander om de aansluitingen te maken. Kortom, de 3 zonnecentrales (Collage Bennekom, gymzaal Wulplaan Ede en sporthal 't Riet Ede) gaan door en we zijn al gestart met de uitvoering, zodat we klaar zijn voordat de zon weer volop schijnt.

Meer informatie vind je op de pagina nieuwe zonnecentrales.

Nieuwe zonnecentrales in Ede en Bennekom

25 november 2016

Groene energie opwekken in de buurt? Dat kan met de nieuwe zonnecentrales van Coöperatie ValleiEnergie die in de startblokken staan. De gemeente Ede stelt de drie daken kosteloos ter beschikking om stroom uit zon te produceren. Coöperatie ValleiEnergie regelt zonder winstoogmerk dat de zonnecentrales ValleiStroom gaan opwekken.

Het gaat in totaal om ruim 700 zonnepanelen op de daken van Sporthal ’t Riet in Ede, Gymzaal Startpunt aan de Wulplaan in Ede en MFC Collage aan de Hogeweg in Bennekom. De investering per paneel is driehonderd euro. Dat is inclusief installatie, onderhoud en verzekering. Zonnepanelen reserveren kan via deze link.

Iedereen kan zo profiteren van zonne-energie
Met de zonnecentrales kan iedereen profiteren van zonne-energie. Dus ook als je zelf geen geschikt dak hebt, of de installatie en het onderhoud liever uit handen geeft. En hoe meer mensen meedoen, hoe meer projecten we kunnen starten! Het streven van coöperatie ValleiEnergie is om het gebruik van fossiele brandstoffen in de Vallei terug te dringen.

Automatische verrekening
De ValleiStroom van de panelen op de zonnecentrale wordt verkocht aan de Duurzame Energie Unie. Daarvoor krijg je jaarlijks een vergoeding. Daarnaast garandeert de overheid voor dergelijke collectieve projecten 15 jaar lang een energiebelasting van 0. Dit voordeel wordt automatisch verrekend via de energierekening. Dit voordeel geldt voor particulieren en bedrijven tot 10.000 kWh/jaar die wonen in een bepaald postcodegebied rondom de zonnecentrales. Om dit administratief te kunnen regelen moet je energieklant van ValleiEnergie /Duurzame Energie Unie worden. 

Postcodegebieden
Deelname is mogelijk voor huishoudens en andere kleinverbruikers (ondernemers). Aangezien de collectieve zonne-energiecentrales gebruik gaan maken van de fiscale Regeling verlaagd tarief, is deelname aantrekkelijk voor adressen in de volgende postcodegebieden:

3902, 3907, 3911, 6704, 6705, 6708, 6709, 6711 t/m 6718, 6721, 6731, 6733, 6741, 6744, 6745, 6871, 6874

Meer weten? Meedoen?
Meer informatie vind je op de pagina over energie opwekken. Je kunt daar ook zien hoeveel energie er al opgewekt wordt door zonnecentrales op de daken van de brandweerkazerne in Ede en de tennishal in Bennekom.

Duurzame Energie Unie ook dit jaar groenste energieleverancier

27 oktober 2016

In het onafhankelijk onderzoek van de Consumentenbond, Natuur & Milieu, Greenpeace en Wise heeft Duurzame Energie Unie net als vorig jaar het rapportcijfer 10 gekregen.

Duurzame Energie Unie (ook wel DE Unie) verkoopt stroom voor 28 lokale energie coöperaties die zelf 100% groene stroom leveren. ValleiEnergie is een van de lokale coöperaties. Duurzame Energie Unie handelt uitsluitend in wind- en zonne energie. Zowel voor de inkoop als de levering heeft Duurzame Energie Unie het maximale cijfer gekregen. Consumenten kunnen via DE Unie direct duurzame energie afnemen van het lokale energiebedrijf uit hun eigen regio.

Investeringen, productie, inkoop en levering

Het onderzoek beoordeelt de duurzaamheid van de stroomleveranciers op vier cruciale bedrijfsonderdelen: investeringen, productie, inkoop en levering. Samen leveren deze een eindcijfer op aan de hand waarvan wordt beoordeeld welke stroomleveranciers voorlopers zijn op het gebied van duurzaamheid en welke bedrijven achterblijven. De maatschappelijke organisaties die het onderzoek uitvoeren, willen met de resultaten inzicht bieden in de stroommarkt. Daarmee kunnen consumenten goed geïnformeerd kiezen voor een echt duurzame leverancier. De organisaties adviseren bewuste consumenten dan ook om over te stappen naar één van de hoog scorende bedrijven uit de ranking.

Meer informatie vind je in het

Meer informatie vind je in het onderzoeksrapport.

 

Zoeken

Nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven?

Ik heb interesse in zonnecentrales
ik schrijf me vrijblijvend in

Klanten vertellen...

Prachtig dat door dit initiatief ook mensen een duurzame bijdrage kunnen leveren van wie het eigen dak ongeschikt is. Ook mooi dat de gemeente het vastgoed hiervoor beschikbaar stelt.

Peter Jansen (gemeenteraadslid Christen Unie)
Naar alle klanten vertellen... »