Groene en lokale energie: het kan!


Fijn dat je er bent! Coöperatie ValleiEnergie zet zich in om lokaal groene stroom op te wekken voor lokaal gebruik. Zo willen we het gebruik van fossiele brandstoffen terugdringen. We leveren groene stroom en groen gas in de gemeenten: Barneveld, Ede, Nijkerk, Scherpenzeel, Renkum, Wageningen, Renswoude, Rhenen en Veenendaal. 

Kies voor energie uit de FoodValley  |  Samen energie opwekken  |  Steun ons, word lid
Meer weten over onze coöperatie? Kijk lekker rond of stel je vraag via het contactformulier.

Lokale groene energie afnemen

Samen energie opwekken

Zonnewal A12 Ede

Energieloket voor eerste gratis advies

Onze coöperatie

ValleiEnergie in het nieuws


Zonnewal A12 vertraagd door Japanse Duizendknoop


15 mei 2019

Voorlopig ruimte voor 750 zonnepanelen (fotomontage)

De ontwikkeling van het plan om de geluidswal langs de A12 te vullen met heel veel zonnepanelen, heeft de afgelopen maanden stil gelegen. De oorzaak van de vertraging is de zogenaamde “Japanse duizendknoop” een woekerende plant die in de geluidswal aanwezig is en bestreden moet worden.
Gevreesd wordt dat als er zonnepanelen op de wal komen, de plant niet goed bestreden kan worden. Daarom is verder onderzoek gedaan. Omdat een deel van de geluidswal is vrij van de woekerplant, is met de gemeente Ede afgesproken dat op dat gedeelte zonnepanelen mogen komen. Naar verwachting kunnen er 750 zonnepanelen worden geplaatst. Sinds kort is het overleg over de uitvoering en verdere voorbereiding daarom weer hervat. Wij hopen een voortvarende herstart te maken, want inmiddels is er voor ruim 2.000 zonnepanelen interesse getoond. Na de zomervakantie denken wij meer te weten.

Kijk voor meer informatie over het project op de pagina Zonnewal A12

ValleiEnergie ontwikkelt zonnedak in Renswoude


15 mei 2019

De intentieovereenkomst is getekend!

Ondernemer Jan Roelofsen heeft verschillende daken van zijn opstallen aan de Kooiweg in Renswoude beschikbaar gesteld aan ValleiEnergie voor een coöperatieve opwekinstallatie. Op  een zonnige ochtend in april ondertekenden hij en penningmeester Roel Henderickx de intentieovereenkomst.

Het balletje is gaan rollen nadat de ondernemersvereniging van Renswoude geattendeerd was op de mogelijkheid van ValleiEnergie om samen met inwoners van Renswoude van hun dak een collectief zonnedak te maken. Jan reageerde meteen enthousiast en krap een maand later was de samenwerking beklonken.

 

Het is de bedoeling dat Jan voor de opwek van stroom voor eigen gebruik ook een aantal panelen ter beschikking krijgt. Een win-win dus! We hopen de daken nog in 2019 vol te leggen met circa 200 panelen.

Deelname is mogelijk via een postcodeproject. Dat wil zeggen dat inwoners van de volgende postcodes binnen het verzorgingsgebied van ValleiEnergie kunnen meedoen: 3772, 3905, 3906, 3925, 3927, 6741, 6744

Meer informatie vind je op onze pagina Zonnedak Renswoude

Oprichting ValleiEnergie Advies en Project B.V.


Veenendaal, 18 april  2019

Op donderdag 18 april heeft de Algemene Ledenvergadering van coöperatie ValleiEnergie ingestemd met het oprichten van een aparte BV: ValleiEnergie Advies en Projecten B.V. Deze maakt het mogelijk de vele activiteiten in FoodValley op te schalen en verder te professionaliseren. De BV heeft maar één aandeelhouder: coöperatie ValleiEnergie. “Dit is een belangrijke mijlpaal voor ons en FoodValley op de weg naar een eigen regionaal en democratisch energiebedrijf”, aldus voorzitter Elmar Theune.

Plannen

Voor 2019 heeft de BV een voorlopige begroting van € 250.000. Er zijn plannen voor coöperatieve zonnecentrales in Nijkerk, Barneveld, Lunteren, Renswoude, Ede, Rhenen, Wageningen en Renkum. Dit komt geheel overeen met het beleid  van ValleiEnergie om groene energie zo veel mogelijk lokaal op te wekken en lokaal te verkopen. Op het ogenblik heeft ValleiEnergie ongeveer 350 energieklanten, voornamelijk in Ede en Wageningen. De BV voert ook het eerstelijns energieloket uit voor  gemeentes in FoodValley. Inwoners van deze gemeentes kunnen met al hun vragen over energiebesparing en duurzame energie via telefoon en mail bij dit loket terecht. Daarnaast steunt ValleiEnergie gemeentes, bewoners en bedrijven met wijkaanpakken, energie besparen en van het gas af. Er is nu een vacature voor de functie van Directeur. Zolang deze niet is ingevuld neemt het bestuur van de coöperatie de taken waar.

Lokale energie monitor 2018


december 2018

Onderzoek van HIER opgewekt

De Stichting HIER opgewekt heeft net als voorgaande jaren onderzoek gedaan naar de stand van zaken rond lokale energie in Nederland. Mooi om te zien dat het collectief om | nieuwe energie waar we als ValleiEnergie bij aangesloten zijn, goed scoort!

Er zijn inmiddels 484 energie coöperaties in Nederland die zich inzetten om energie te besparen en duurzame energie op te wekken! De monitor volgt de ontwikkelingen zoveel mogelijk aan de hand van concrete resultaten, getallen en cijfers. Dit geeft een beeld van de trends en ontwikkelingen. Kort samengevat beschrijft de montior de beweging en het resultaat van energiecoöperaties en -collectieven in Nederland. Verder lezen? Hier staat het rapport.

 

Zoeken

Nieuwsbrief ontvangen?

Klanten vertellen...

Lang geleden las ik een berichtje in de krant over ValleiEnergie. Omdat ik zelf in een appartement woon waarop zonnepalen niet mogelijk zijn ben ik een beetje gaan volgen wat zij doen. Nu er een collectieve zonnecentrale bij mij in de buurt is, wil ik graag meedoen. We moeten het doen voor de generatie na ons. En op deze manier is het eenvoudig om iets te doen.

Rob Driessens
Naar alle klanten vertellen... »