Deelnemen in Meikade geopend

Samen ramen vervangen en uiteindelijk van het gas af in Lunteren Zuid-Oost


Een groep buurtbewoners uit Lunteren Zuid-Oost neemt het initiatief om hun huizen beter te isoleren en na te denken over alternatieven voor aardgas. Voorzitter van het initiatief is Bernd van de Wetering: “We willen proberen om het gemiddelde energielabel in de wijk richting een B-label te krijgen. Energie besparen is goed voor het milieu en goed voor je portemonnee. Bovendien wordt het dan makkelijker om op termijn een andere warmtebron dan aardgas te gaan gebruiken in de wijk.” Het buurtinitiatief heeft nu twee werkgroepen: één waar gekeken wordt naar korte termijnmaatregelen om het energieverbruik te verminderen en één die de alternatieven voor aardgas op langere termijn onderzoekt.

Voorzitter van het initiatief:
Bernd van de Wetering


 

Ramen vervangen
Ria van Haren en Freek de Ruiter zijn de trekkers van de werkgroep voor de korte termijnmaatregelen en heeft in de wijk geïnventariseerd welke interesse er is om isolatiemaatregelen te treffen: “Het blijkt dat een grote groep buurtbewoners het vervangen van oude ramen door HR++ of zelfs Tripleglas wel ziet zitten. Dat levert niet alleen een besparing op in de energiekosten, maar ook grote comfortwinst.” Ria en Freek hopen dat zoveel mogelijk buurtgenoten meedoen. Als de collectieve inkoop voor goed geïsoleerde ramen succesvol verloopt, volgen waarschijnlijk nieuwe acties Buurtbewoners uit Lunteren Zuid-Oost die geïnteresseerd zijn kunnen zich melden via WarmteLunterenZO@gmail.com.
 

Lange termijn
Op langere termijn zal de gaskraan dicht gaan en tot die tijd zal de gasprijs gaan stijgen. Nu al zijn de gaskosten het grootste deel van onze energierekening. Buurtbewoners Gerold Schaap en Arjen Droog kijken naar toekomstige mogelijkheden om hun wijk te verwarmen. Gerold Schaap: “Er is geen eenvoudige manier om als wijk zomaar van het gas te gaan. Daarvoor moeten we met allerlei partijen praten die hierbij betrokken zijn. Denk aan de gemeente, netbeheerder Alliander en andere bedrijven. Pas als je een goed uitgewerkt plan hebt, kun je wijkbewoners vragen of ze dat zien zitten.” Arjen Droog is het met hem eens: “Of duurzaamheid of de oplopende kosten van verwarming nou je reden is om naar alternatieven te kijken: het vraagt een goed plan waar iedereen zich op voor kan bereiden.  Eerst beginnen met veel beter isoleren is dan sowieso een goede stap.”

Oproep
Wijkbewoners uit Lunteren Zuid-Oost (Veenweg, Rogakker, Zwartewater, De Kweek en Klokkegat) die mee willen doen met collectieve inkoopacties of mee willen denken over de lange termijn kunnen zich melden bij de initiatiefnemers via WarmteLunterenZO@gmail.com, ook wordt iemand gezocht voor het maken en onderhouden van een website. Deze initiatieven worden ondersteund door de gemeente Ede en coöperatie Vallei Energie.

Werkgroepleden Arjen Droog, 
Ria van Haren, Gerold Schaap
en Freek de Ruiter

 

Collectieve inkoopactie zonnepanelen Wageningen


In Wageningen loopt de actie 'Zonnepanelen zonder zorgen' en er zijn al veel aanmeldingen. De actie is gestart in september 2019. In maart 2020 volgt de evaluatie en wordt bekeken of de actie eventueel nog verlengd kan worden. Maar wie zeker wil zijn van deelname, vraagt voor maart offerte aan.

Zonnepanelen op je eigen dak laten installeren via deze actie kost weinig tijd. Wie meedoet krijgt advies op maat en een leuke korting. De actie wordt georganiseerd door Wageningen Woont Duurzaam, het Energieloket en coöperatie ValleiEnergie. Wageningen Woont Duurzaam is het platform voor inwoners van Wageningen die hun woning willen verduurzamen. Het Energieloket geeft gratis en onafhankelijk advies over verduurzaming en is beschikbaar voor alle inwoners van Wageningen. Coöperatie ValleiEnergie zet zich in om lokaal groene stroom op te wekken voor lokaal gebruik.

De actie is voor zowel huiseigenaren als huurders, zowel voor Wageningers als direct omwonenden, zowel met eigen geld of via goedkope lening van de gemeente. Zowel op Zuid, oost als west daken en verticaal op de muur of boven op dakkapellen. In principe voor iedere situatie een oplossing en mocht jouw dak toch echt niet geschikt zijn dan is er misschien de mogelijkheid van een postcoderoos project waarbij jij energie afneemt van een dak (boer, sportvereniging etc) in jouw directe omgeving. Meer informatie en aanmelden? Kijk op https://wageningenduurzaam.nl/wageningenwoontduurzaam/zon/

Met de hele wijk energie besparen


ValleiEnergie en gemeenten in FoodValley werken samen om bestaande woningen zo energiezuinig mogelijk te maken. Met een wijkgerichte aanpak informeren we eigenaren van woningen over de mogelijkheden energiebesparende maatregelen uit te laten voeren. En in een vervolgtraject ontzorgen we de eigenaren bij het maken van de juiste keuzes. Minder energie verbruiken en meer comfort in je woning! Kenmerk van onze aanpak is dat we zo veel mogelijk de werkzaamheden door lokale bedrijven laten uitvoeren, zodat de energietransitie zo veel mogelijk bijdraagt aan versterking van de lokale economie.

 

Zoeken

Klanten vertellen...

Als je maar weinig energie verbruikt zoals ik, en je wilt toch zelf  duurzame energie opwekken, is de oplossing van ValleiEnergie een hele mooie oplossing.

Leon Bezemer
Naar alle klanten vertellen... »